感人至深,真情流露:《天賦的禮物》影評

呢套戲齋睇個名真係有啲不明所以,叫《天賦的禮物》,可能英文名會有多啲頭緒 “Gifted”:呢個英文字一方面可以解咗上天嘅恩賜,而另一個解釋就係上帝賜給人類其中一樣最好嘅禮物:智慧。講戲名可能讀者都唔係好知我講緊乜,不過睇卡士我諗你應該會感興趣啲:冇錯,就係人人都識嘅美國隊長Chris Evans ? 美國隊長除咗做大英雄之外仲識得做啲咩呢?今次美國隊長終於放低件制服,修心養性做住家男湊女,今次仲要飾演一個照顧家姐死後留低姪女嘅單親爸爸。原來戲名嘅Gifted就係因為呢個姪女原來係一個gifted嘅資優生,仲要係一個七歲就識得解大學程度數學嘅天才。Chris Evans個阿媽,姐係細路女個外婆,一直都想將呢個細路女當做一個天才兒童咁栽培,想佢好似沈詩均咁即刻讀大學,但係作為養父嘅美國隊長就希望佢姪女能夠好似其他小朋友一樣有一個無憂無慮嘅愉快童年,唔想佢咁快就要變成一部失去童真嘅數學研究機器。雙方甚至為咗呢個細路女嘅撫養權而不惜對薄公堂…

gifted

故事最後當然係大團圓結局啦,不過我覺得呢套戲嘅重點唔係美國隊長今次有幾型幾chok,而係站喺呢個天才細路女嘅立場,到底點樣嘅教育對佢先係最好?究竟應該好好善用佢嘅天才,甚至不惜要佢放棄同好朋友一齊返學享受童年嘅日子,定係讓佢成為一個同普通人無異嘅一個平凡小朋友?呢個睇怕唔單止係戲裡面嘅問題,仲係普天之下父母之間都要面對嘅問題。有點可惜嘅係電影嘅結局某程度上有點太過理想化,一個過份完美嘅結局令呢個可憐天下父母心嘅難題得唔到一個更深入的探討。

Chris-Evan-Gifted

相比起美國隊長一貫chok樣同溝女嘅戲路,本片最大嘅驚喜應該係作為小女主角嘅Mckenna Grace,雖然年紀只有十歲,但係論演技完全讓人感覺係一個非常有經驗的演員。充分演活一個天才兒童所面對的難處,無論係上堂串爆老師,同大人有趣招積嘅互動,同時演繹出佢同Chris Evans 之間深厚嘅父女情,場面相當感人,打動了不少觀眾。最令我印象深刻的一幕,以夕陽作為背景,鏡頭只有Chris Evans和Mckenna Grace在斜陽下投射出來的兩個黑影,細路女好活潑地喺養父嘅身上擒高擒低,另一邊Chris Evans同佢講述人生在世活著應有的意義,呢幕不禁令我反思,到底一個人應該要點樣先能夠活出最無悔的一生?

Tagged under:

Copyright 2014 @ AvantVS.hk Avant Vision Supreme 電影音樂動漫資訊. All Rights Reserved.