矽谷朝聖遊(1):初抵三藩市

小編作為科技界嘅發燒友都已經至少有五六年,去矽谷朝聖一直以來都係小編嘅夢想,矽谷作為世界IT工業嘅搖籃,匯聚咗無數嘅精英同創意,短短二十年內誕生出無數嘅科技巨頭。小編喺上年到咗美國做半年交換生,終於有機會親自飛到三藩市,一探矽谷呢個科技界聖地嘅神秘面紗!

05

點樣去三藩市?

喺香港去三藩市,基本上只有一個方法,就係坐飛機。其實由香港坐直航去三藩市嘅選擇唔多,除咗國泰航空之外,仲有美國聯合航空 (冇錯,就係嗰間聯合關公航空)。直航三藩市嘅價錢的確係比較貴,小編岩岩喺skyscanner check 過,如果暑假期間出發的話,至少都要六千幾七千蚊。如果唔介意轉機的話,其實喺日本轉機或者喺韓國轉機都係一個唔錯嘅選擇。小編當時唔係直飛三藩市,而係先搭國泰航空去東京成田再轉飛新加坡航空去洛杉磯,全程大概15小時,來回程都係大概五千幾蚊,都平咗一截。當然如果想再平啲可以坐東方航空去上海轉機,不過國內航空公司就自己衡量啦。

01

由於小編喺先去LA嘅關係,所以我係喺LA坐夜巴去三藩市。洛杉磯同三藩市一南一北,基本上係加州兩個最大嘅樞紐城市,但係如果唔坐內陸機的話,就只可以坐八個鐘巴士去,再唔係就要自己揸車,畢竟喺美國基本上人人都有車,所以我坐巴士去三藩市嗰陣架巴士都唔係特別多人。

02

如果唔怕捱眼訓的話,夜晚十二點巴士喺洛杉磯開車,第二朝清早七點半就會去到三藩市。巴士收費會平過飛機,但係其實唔係真係平好多。我張巴士飛就係$20美金,飛機的話就要$40-50美金,不過飛機只需要個半鐘就飛到三藩市。

03

初到三藩市

岩岩到步三藩市嘅感覺就係呢個城市天氣相當清涼,洛杉磯相對會比較乾燥,三藩市就比較濕潤,但係完全唔會好似香港咁侷促。同埋三藩市本身係一個相對寧靜嘅城市,生活節奏比起紐約或者洛杉磯呢啲大都會緩慢好多,更加唔會話經常人多擠迫,所以所以難怪三藩市被稱為全美最宜居城市之一。

04

今日就首先簡單介紹下三藩市呢個城市,嚟緊繼續同各位讀者分享小編喺矽谷嘅見聞!

Tagged under:

Copyright 2014 @ AvantVS.hk Avant Vision Supreme 電影音樂動漫資訊. All Rights Reserved.